Aan de slag met Excel VBA
Introductie

Introductie

Dit is de bijhorende website van het boek "Aan de slag met Excel VBA". Je vindt hier de uitwerkingen van de voorbeelden en bijkomende oefeningen. Ook kan je je kennis toetsen met enkele kennistests.

De meeste leerboeken over Excel VBA gaan ervan uit dat je reeds kan programmeren in een andere programmeertaal. Je leert dan alleen de syntaxis van een nieuwe taal. In het beste geval kan je uit de voorbeelden afleiden wat een goede programmeerstijl zou zijn. Dit boek gaat ervan uit dat jij nog geen ervaring hebt met programmeren. Er is gekozen voor een programmeertaal en -omgeving die je vandaag wellicht al gebruikt: Microsoft Excel. Anderzijds beperkt het boek zich niet louter tot een bespreking van het pakket en de programmeertaal. Typische programmeerconcepten worden uitgebreid toegelicht en voorzien van voorbeelden.

Je begint eenvoudig: met de macrorecorder (hoofdstuk 2). Daarna leer je stelselmatig hoe je de code die de macrorecorder oplevert, kan aanpassen in de VBA editor (hoofdstuk 3). Gestructureerd programmeren komt aan bod in hoofdstuk 4. Vele programma’s worden, naarmate ze uitbreiden, steeds onoverzichtelijker (en ongestructureerder). Opsplitsen in modules of modulair programmeren (hoofdstuk 5) kan helpen om het overzicht te bewaren.

Software moet niet alleen gestructureerd geschreven zijn, maar ook herbruikbaar zijn. Daarvoor kan je ’programma onderdelen en gegevens verpakken in objecten. Excel VBA is een objectgeoriënteerde taal. Dit wil zeggen dat je bestaande Excelobjecten zoals draaitabellen en grafieken kan gebruiken in VBA (hoofdstuk 6) maar ook dat je eigen formulieren (hoofdstuk 8) en objecten (hoofdstuk 9) kan creëren. Een zeer belangrijk Excel-object wordt uiteraard gevormd door tabellen (hoofdstuk 7). Het boek wordt afgesloten met een korte exploratie van recursieve algoritmen (hoofdstuk 10).

Structuur van de website

Structuur handboekDe structuur van de website volgt de indeling van het boek. Er zijn dus 10 onderdelen (hoofdstukken). Je kan makkelijk navigeren naar een hoofdstuk door in de linkerbalk te klikken op de betreffende link.

Per hoofdstuk vind je steeds een Excel-map met alle voorbeelden die in het boek staan. Zodoende hoef jij deze niet meer over te typen als je een voorbeeld wilt uitproberen of wijzigen. Daarnaast is er ook een Excel-map met de uitwerking van alle oefeningen die staan op het einde van ieder hoofdstuk. Deze oplossingen zijn opgenomen in een moduleblad (met als naam module1) maar ze zijn in commentaar geplaatst. Zo kan jij eerst zelf de oefening proberen op te lossen en als het je niet (volledig) lukt kan je makkelijk de oplossing raadplegen. Veelal zijn er ook extra oefeningen opgenomen.

Van ieder hoofdstuk zijn er ook enkele toetsvragen opgenomen. Zo kan je je kennis omtrent het betreffende onderdeel toetsen.


Ook zijn er filmpjes (screencasts) opgenomen waarin moeilijke of veel voorkomende procedures eenvoudig worden gedemonstreerd. 

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.